четвъртък, 27 януари 2011 г.

Българската вечеря за Еразъм

Миналия петък, след два дена готвене, най - после се състоя Българската вечеря организирана за студентите по Еразъм. Истината е, че беше не само българска, но и гръцка, чешка и литвийска. Трябваше да направим, заедно с другите две българки, презентация за страната ни и да сготвим по няколко традиционни ястия. Трябва да отбележа, че се представихме изключително добре и храната изчезна в рамките на първите десет минути и всички се влюбиха в мусаката. Само боб чорбата остана леко недооценена. Не знам какво още да кажа, освен че съм изключително горда с лучника, който замесих за събитието, за това ще сложа малко снимки.

Моята гордост. Пак ми се дояжда само като ги гледам.

Накъде традиционна българска кухня без баница.

Масата с централно разположената мусака.

Съседския десерт. Като за първи опит стана изненадващо добре.

А този дядо се появи отникъдето и като хвана микрофона, почти ме накара да повярвам , че Елвис е жив и е поляк.

вторник, 18 януари 2011 г.

Моста

Мостът над Висла, по който минават всички идващи в Торун с влак, защото гарата е на отсрещния бряг.

неделя, 9 януари 2011 г.

Да откриеш Стефан Кънчев

Веднага да си кажа, че името на поста е пряко прекопирано от името на презентацията на Адриан Димитров и Яна Симеонова от миналогодишният TEDxBG. Точно благодарение на тях и прекрасният сайт създаден от екипа им успях да открия Стефан Кънчев. Останах без думи като разгледах творчеството му. Да съществува такъв графичен гений и въпреки, че съм израснала заобиколена от работата му, дори да не подозирам за съществуването му. Кънчев е автор на повече от 1000 запазени знака и символа, много от които и до днес се използват, над 650 пощенски марки, плакати, картички, пликове, опаковки и какво ли още не. Но стига обща информация, да се съсредоточим върху творчеството му.
С някой от създадените от него знаци съм израснала, без да се замислям дори, кой ги е направил като тези на БНТ, издателство "Наука и Изкуство", "Балканкар", "Петрол", Централен куклен театър София, "Слънчев бряг". Други ми станаха любими в момента, който ги съзрях. :

Създал е и много марки, творби за телевизията, плакати и даже проект за юбилейни монети.


Създал си е лесно разпознаваем стил и е успял да вплете традиционни български мотиви със съвременно усещане. И всичко това е изработено на ръка. За мен така изглежда геният в чист вид.

четвъртък, 6 януари 2011 г.

Общи размисли за изминалата година


И така дойде 2011 и блогаът ми навърши една годинка на 30.12.10. Аз пропуснах да го отбележа, дано не се разсърди. В края на годината имах проблеми с компютъра - прегряваше, нямах и интернет. Знам напразни оправдания са, но да си кажа. Трябваше да не си оставям блога така самичък месец и половина, но аз отдавна се признах за лош блогър.
И така набързо да понаваксам. Блогът ми се разви изненадващо добре за една година - има си цели 54 последователя, а помня колко щастлива бях като си имах 3 :).
Най-после успях да се успокоя и уравновеся, но и това не се знае до кога. За момента съм щастлива и в Полша за още месец и половина, докато ми свърши семестъра.
Празниците изкарах с близки и любими хора в България. Толкова ми беше приятно, че не ми се идваше обратно тук, но получих изключително топло посрещане и успях да се зарадвам на завръщането си. Дядо Коледа ми донесе изключително пухкава и топла кожена шапка, която предпочитам повече да гушкам, отколкото да нося и една невероятна гигантска плюшена панда :). От баниците и всякаквите неща с късмети, до които имах достъп ми се паднаха късметите както следва: училище, купони, купони, следване в чужбина. Очертава се една много интересна 2011. Да не забравя и вторият пред дипломен проект и самата ми дипломна работа, които предстоят.
П. П. елхата, подаръците и Дядо Коледа ги направих от пластелин малко преди да се върна в България като ме беше обхванало коледното настроение. :)