неделя, 9 януари 2011 г.

Да откриеш Стефан Кънчев

Веднага да си кажа, че името на поста е пряко прекопирано от името на презентацията на Адриан Димитров и Яна Симеонова от миналогодишният TEDxBG. Точно благодарение на тях и прекрасният сайт създаден от екипа им успях да открия Стефан Кънчев. Останах без думи като разгледах творчеството му. Да съществува такъв графичен гений и въпреки, че съм израснала заобиколена от работата му, дори да не подозирам за съществуването му. Кънчев е автор на повече от 1000 запазени знака и символа, много от които и до днес се използват, над 650 пощенски марки, плакати, картички, пликове, опаковки и какво ли още не. Но стига обща информация, да се съсредоточим върху творчеството му.
С някой от създадените от него знаци съм израснала, без да се замислям дори, кой ги е направил като тези на БНТ, издателство "Наука и Изкуство", "Балканкар", "Петрол", Централен куклен театър София, "Слънчев бряг". Други ми станаха любими в момента, който ги съзрях. :

Създал е и много марки, творби за телевизията, плакати и даже проект за юбилейни монети.


Създал си е лесно разпознаваем стил и е успял да вплете традиционни български мотиви със съвременно усещане. И всичко това е изработено на ръка. За мен така изглежда геният в чист вид.

3 коментара:

Unknown каза...

И за мен :)

Анонимен каза...

Голямо браво за тази ти публикация!! За мен също бе непознато това име досега, а е забележително, че не са един и два познатите символи...

Таня

Nenata-ve каза...

Мерси Таня. Когато намерих сайта просто трябваше да го разпространя по някакъв начин. :))) Стефан Кънчев е наистина удивителен творец.

Публикуване на коментар

Ще се радвам на вашия коментар, стига да не сте груби или цинични.