четвъртък, 3 март 2011 г.

По случай трети март

Честит празник на всички българи.
"Българското национално възраждане е период на обществено-икономически растеж и национална интеграция и еманципиране на Българския народ в Османската империя и формиране на българска нация. То започва през XVIII век, според някои с първата писана българска история на Пайсий Хилендарски, и продължава повече от столетие до Освобождението на България (1878). Това е период на радикални промени във всички сфери на обществено-икономическия, политическия и културния живот."

Това пише в Уикипедия относно Българското възраждане. И тъй като днес е трети март и темата е особено подходяща, бих искала да ви помоля за малко помощ. От университета са ми задали да проектирам като втори преддипломен проект Пантеон на Възрожденеца. Тъй като искам да направя един нов и по-съвременен прочит бих искала да ви попитам какво за вас е Възраждането и кои са българските възрожденци? Приемам всякакви отговори и най биха ми били ценни тези, които са свързани с най-първите ви асоциации като чуете думата възрожденец или освобождение. Много бих се радвала на помоща ви за намиране на вдъхновение в тази задача. Бих искала проекта ми да не представлява точно затворената и масивна структура на Пантеона на Възрожденците в Русе, а да бъде по - отворен и ефирен. Да бъде нещо като символичен парк или пък стичащ се поток върху издълбаните в камъка имена на възрожденците. Само идеи за сега. Всяка помощ ще е високо оценена.

4 коментара:

Alhzar каза...

Нашият Пантеон е стара и забравена сграда, която вече никой не посещава. Не само местните, а дори и туристите, нищо чудно понеже той толкова рядко е отворен за посетители, че няма как да бъде. А и толкова често не забравят да надуват таксите за вход, лично аз живея тук от толкова години и никога не съм била в Пантеона има и много други кореняци, които също не са били.
Това е една забравена, стара, голяма, тежка и грозна сграда в единият край на красивият ни парк. Никому не му е нужна вече, но нали е паметник. Та идеята ти е много добра, музеите или паметниците от сорта на Пантеона нямат бъдеще. Но нещо по-модерно и готино със сигурност би имало.

lenival каза...

Честит 3 Март!!!! :")

YMY каза...

Като си се прибереш ще дойдеш у нас да видиш на мен какви идеи ми дойдоха, а и имам много подходяща книга за задачата ти! ;-) ^^ *мечка*

Ondine каза...

Честит празник! :)

Публикуване на коментар

Ще се радвам на вашия коментар, стига да не сте груби или цинични.