четвъртък, 7 октомври 2010 г.

Торун

Поради редица проблеми, които имах с интернета, които все още не са напълно решени, нямах и възможност да пиша особено за впечатленията ми от Торун. Мина първата седмица от пребиваването ми тук, по известна като Orientational Week. Е ориентираха ни и аз се възползвах от хубавото време и излязох да поснимам и сега мисля да споделя част от снимките с вас.


Университетът ми или поне ректората, наричан още Кубчето на Рубик от местните и Аулата срещу него.



Моето общежитие, много спретнато и чистичко, но за съжаление нямам врата на банята (не ме питайте защо, още не мога да го проумея).


Най-известното място в Торун - статуята на Николай Коперник, който е роден тук и основното място, където се уговарят срещите в града.

Rynek storomiejski - старото кметство, статуята на Коперник е пред него.


Символа на града, над входа на старото кметство.



Фонтана на Рафтер. Легендата разказва, че когато в Торун имало напаст от жаби, един свирач на цигулка омагьосал жабите с музиката си и ги извел от града.


Artus Hall


Пред нея има 17 меденки вградени в паважа. Торун е известен със своите меденки, които трябва да отбележа наистина са много вкусни.


Наклонената кула на Торун. Изместена е 1,4 м спрямо основата. Легендата за нея е, че са я строили двама братя, които са били скарани и не са гледали какво прави другия за това е наклонена.


Този толкова симпатичен дракон е пазителя на реката и точно на това място се смята, че минава границата между стария и новия град.


Висла, която минава през Торун, въпреки че самият град се намира повече на единия й бряг.


Втората най-известна статуя в града тази на кученцето, чакащо господаря си, който е бил известен карикатурист, завършил тукашния университет, но за съжаление името ми убягва сега. Точно срещу нея е и улицата с магазинчетата, където се продава кебап.



И за накрая, едно място на главната улица в стария град, което ме очарова. Този град наистина си заслужава да се разгледа по-подробно, но аз ви показах само част от него, която сметнах за по-важна. За повече - елате в Торун.

4 коментара:

YMY каза...

Хехеее, наистина е мнооого хубав! Напомни ми на Унгария! ^^

Nenata-ve каза...

мерси, като гледам и при теб е доста интересно :))
поздрави обратно

Valkocompany каза...

Полша винаги е била впечатлителна :)

diandra каза...

Много интересно! Висла - не съм я виждала, Полша - също :((

Публикуване на коментар

Ще се радвам на вашия коментар, стига да не сте груби или цинични.