четвъртък, 3 февруари 2011 г.

На разходка из Прага


Най после успях и аз да посетя Златна Прага или Praha, както се казва на чешки. Основно правило в Чехия сменяй h с g и нещата стават по разбираеми. Изкарах едни прекрасни 3 дена в това невероятно място с завладяваща атмосфера.
Ако трябва да съм честна самият ми престой там започна малко разочароващо,защото ме глобиха 700 крони в метрото за пътуване без билет. Но какво да се прави беше 22 и 35 след 14 часово пътуване с автобус и не много ориентирана се опитах да си взема билет, но работеха само машините за билети, а аз нямах монети. След известно лутане, докато се осъзная къде съм, се оказа, че съм минала през валидаторите (едни такива оранжевки работи дето си пъхаш билета и то вика "жвръц") и едни не много приятни контрольори на чудесен английски ми поискаха билета и казаха, че си е мой проблем, че нямам монети и да съм си била взела билет преди да мина през гореспоменатите валидатори. За да спестя главоболия на някой друг с градския транспорт ще кажа основните неща, които трябва да знаете. Билетите биват limited -18 крони за 20 мин. или 5 спирки с метрото без прекчване или basic - 26 крони за 75 мин с трансфери. По изгодно излиза да си вземете за 100 крони за цял ден и непременно ги валидирайте еднократно в началото на пътуването. Съществува и телефон (902 06), на който да пратите смс с текст DPT и да получите смс с време на валидност на пътуването. Предполагам, че съответства на билета от 18 крони, но така и не го изпробвах това. Много се отплеснах по градския транспорт, но това определено е информация, която бих искала да знам преди да отида там и чинно да си платя глобата.
Сега за самата разходка из прага. Едно много добро решение е да се включите към Free Tour, който започва в 11 сутринта пред Астрономическият часовник и за 2 часа и половина ви показва целия град. Обиколката е напълно безплатна и ако ви хареса екскурзовода може да му оставите бакшиш по желание. По средата на обиколката има почивка в едно заведение, където предлагат чай, кафе и страхотни сладкиши. Направо се влюбих в морковената им торта. И така време е за снимките:

екскурзовода ни

Астрономическият часовник

Площада на старият град със статуята на Ян Хус ( Staromestke namesti)

Църквата Дева Мария пред Тин ( Chram Panny Marie pred Tynem)

Карлов мост (Karluv most)

Замъкът на Прага

Президентството

Катедралата св. Витус

Витражите в катедралата са направени от Алфонс Муха

Националния музей (Narodni muzeum)

Общината (Obecni dum) в стил Арт Деко

Портата на стария град

Първата опера в Прага

Старонова синагога (Staronova Synagoga) най-старата синагога в Прага

Къщата на Черната Мадона (стил Кубизъм)

Горещо ви препоръчвам при първа възможност да посетите Златна Прага и съм сигурна, че ще се влюбите в неповторимата атмосфера на града.

5 коментара:

angie каза...

чудни мигове са това в Прага.. благодаря ти!:)

Nenata-ve каза...

Няма за какво, прекарах толкова прекрасно в Прага, че нямаше как да не споделя. :)

Nezzo каза...

Ааааааа портата на стария град направо ме прехласна с тия златни ангели. Тц, тц, тц! Трябваше да изкараш нещо по-добро откъм фотография и зум най-вече!

Valkocompany каза...

Препоръчвам ти и Рим :)
Рим
http://www.dimodi.com/?open=125

Кръстю каза...

Информацията за билетите е много на място, а и снимките са си доста добри, предават добре атмосферата в момента :)

Публикуване на коментар

Ще се радвам на вашия коментар, стига да не сте груби или цинични.