вторник, 16 март 2010 г.

Плесени редят пъзели


"Четирима японски учени от Университетите на Хокайдо и Хирошима, УниверситетаТохоку” и унгарски специалист от Университета на Шегед, установили, че гъбичните плесени могат да редят пъзели."
До тук прекрасно, но бих искала да разбера как успяват да го направят??? Дали се разрастват прекалено много в определена посока, за да избутат парченцата едно към друго? Или пък са има дали много малък пъзел и го редят?? Какво се разбира под пъзел едва ли могат да подредят кубчето на Рубик, а ако могат ще се окаже, че група гъбички се справят по добре от мен. Или пък плесените развиват групов интелект. Колко ли време пък им отнема да наредят въпросния пъзел. Ако трябва да ги чакам с дни да се развият достатъчно да го подредят - не ми се чака. А как въобще на тези хора им е хрумнало да провеждат подобен експеримент. Съдейки по майка ми основното, нещо което тя иска от гъбичните плесени е да изчезнат, но те винаги се появат отново. Може би имат някой недовършен пъзел, изостанал и недаващ им мира докато не го завършат ... знае ли човек.
Тези господа са се опитали даже да ги научат да решават судоку и да снимат, но за съжаление опита е бил неуспешен. За судокуто не съжалявам особено, но щеше да е супер да се изобрети фотоапарат с вградени плесени, които да снимат разни събития, докато ти си правиш кефа. Жалко наистина, но братовчед ми ме успокои, че просто не са изобретили достатъчно малки фотоапарати и за това било.
P. S. Поради липса на гъбични плесени ето ви една гъбка :)

1 коментар:

lenival каза...

сетих се още едно приложение на плесените и техните "пъзелоредящи" свойства: да ни направят макетите по градоустройство!

Публикуване на коментар

Ще се радвам на вашия коментар, стига да не сте груби или цинични.